Sjur Robert Nilsen. Arkivbilde, sparta.no

Før kampen: Vålerenga vs Sparta - Jordal Amfi 18.30

- Kampen mot VIF blir nøkkelkamp

Torsdag møter Sparta Vålerenga på Jordal Amfi. Det blir første av fire kamper før jul hvor man møter de antatt beste lagene i hockeyserien. - Hvis man ser disse som en serie, vil den første mot Vålerenga være en nøkkelkamp, mener tidligere Spartatrener Sjur Robert Nilsen. - Vinner man den, får man en godfølelse som kan gi positiv effekt på de neste tre.

Sjur Robert var hovedtrener sammen med årets trener Lenny Eriksson da Sparta sist tok hjem NM-tittelen. Han mener det ikke er urealistisk at det kan skje i neste år også, selv om det er forskjell på årets lag og det han ledet for fem år siden.

- Da var vi overlegne gjennom hele sesongen. Vi vant serien suverent og var klart best i sluttspillet også. I finalen mot Stavanger holdt det med fem kamper for å bli Norgesmestre, sier han.

Han understreker at han ikke har fulgt godt nok med på serien, men det virker som årets utgave er litt mer ustabil. Særlig synes han det slippes inn for mange mål. Det defensive spillet er et ansvar for alle fem utespillerne og keeper, og her har ikke prestasjonen vært stabil nok.

- Sparta har gode nok forwards, men kanskje burde de hatt en til for å sikre at bredden er god nok. Og nettopp bredden kan bli det som gjør det vanskelig for Sparta å gå helt til topps til slutt. Laget kan være for utsatt for skader, mener han.

Sjur Robert tror det kan være realistisk å ha som mål å bli Norgesmestere i Sarpsborgs jubileumsår. Sparta er ikke en av de naturlige favorittene, men en sterk outsider. Skal de lykkes mener han nøkkelen til det er å stole på sitt eget spill. Man må fortsette med det de har terpet på og ikke forsøke å gjøre det ekstraordinære. Det gode er godt nok, og det må man tro på.

Så blir målvaktspillet viktig og man må lykkes med overtalls- og undertallsspillet. Her ser han noen usikkerhetsfaktorer ved årets Sparta-lag.

- Skal man lykkes, bør man helst bli blant de to beste i serien. Da blir vegen til semifinale enklere. Forskjellen mellom 2.-  og 3.plassen kan være avgjørende for muligheten til å gå til topps, sier han.

- Etter Vålerenga skal Sparta møte Lørenskog hjemme, Frisk Asker borte og Storhamar hjemme før det blir juleferie. Hvor mange poeng bør Sparta ta i de kampene for fortsatt å kunne kjempe om en av de to første plassene ved serieslutt?

- Tar de alle 12 poengene er sjansene store for at de er serieledere før jul. Da er det selvsagt godt mulig å havne der også til slutt. Med 6 poeng kan de fortsatt være med i kampen om topplassene. Det bør de kunne klare, mener Sjur Robert Nilsen.

- To av kampene går i Sparta Amfi denne og neste lørdag. Hvor stor fordel er det å ha hjemmekamp i denne situasjonen?

- Hjemmekamper er av og til et tveegget sverd. Presset kan bli for stort. Men et fullsatt Sparta Amfi vil være en fordel, selv om det også trigger motstanderne. Blir det litt mer glissent på tribunene, kan det bli vanskeligere for Sparta-spillerne å mobilisere, selv om de ikke bør mangle motivasjon foran slike oppgjør.

- Resultatmessig ser årets serie ut til å være jevnere enn tidligere. Er det et godt tegn for norsk hockey?

- Jeg er usikker på om det er et tegn på nivåheving. Dårligere er det neppe, men jeg bruker ofte å se på hvor gode de unge spillerne som kommer med i eliteserien er. Er det noen av juniorspillerne som går inn og kan dominere og styre kampene på elitenivå? Dessverre synes jeg ikke det ser ut til å være mange av dem. I andre land ser det ut til å være flere unge spillere som gjør det.

- Er utviklingsarbeidet for dårlig i klubbene?

- Muligens. Det bør være kompetanse til å gjøre et godt utviklingsarbeid, men jeg vet ikke om det satses nok på det. Dette er jo først og fremst et spørsmål om økonomi. Fram til et visst punkt går det greit, men for å nå toppen internasjonalt blir utviklingsarbeidet dyrt.

- Hvordan skal man skaffe penger?

- Det må jeg innrømme er et vanskelig spørsmål, som jeg ikke har gode svar på. Men det er et langsiktig arbeid, som må gjøres skrittvis. Det finnes ingen snarveger, sier Sjur Robert.

03.12.2015 18.30

Vålerenga vs Sparta

Get-ligaen - Jordal Amfi

Resultat: 3-2

2630
Sparta 18. Vålerenga 22.
Sparta 9x2min. Vålerenga 6x2min.

Vålerenga vs Sparta 3-2

03.12.2015

Tap i Oslo.

Klare for et morsomt oppgjør

02.12.2015

Sparta skal gjennom fire vanskelig kamper før Juleferien, og den første står for tur allerede i morgen.

Umbraco CMS fra MarkedsPartner