Foto forside: Thomas Andersen/Foto: Jon Anders Johansen

Sparta vurderer rettslige skritt mot Norges Ishockeyforbund

I kjølvannet av SA sitt oppslag på søndag har Sparta Media snakket med representanter fra begge styrene i Sparta om klubbens økonomiske posisjon.

Sesongen for 18/19 er tilbakelagt og klubben kan se tilbake på sportslig godkjent men tøff økonomisk sesong. Sesongen som styrene i Sparta Elite og Sparta Sport ønsket å se på utvikling av arena, arrangement og andre inntektsgivende tiltak til klubben har dessverre gått med på opprydding av trøblete regnskapssystem, dopingsak og bluss fra bortefans.

Det legges ikke skjul på at 2018-regnskapet har fått juling men tallene er fortsatt ikke klare på grunn av det nye regnskapssystemet. Samme system som ironisk nok har vært hovedårsaken til store økte kostnader for Brevik-klubben. Man vil redegjøre for regnskapet når det foreligger.

Regnskapssystemet som var initiert av Norges Ishockeyforbund, var denne sesongen et pilotprosjekt.
Bakgrunnen for at Sparta ble valgt ut, var at man hadde gode skussmål i forbindelse med regnskapsmessige forhold de siste årene.
Pilotprosjektet skulle sådan danne et grunnlag for å brukes samordnet av alle klubber i Get ligaen, særlig med tanke på lisensordningen som tildeles klubbene hver sesong.

- Forbundet sa til oss at dette var et "å være med prosjekt" og hvis man ikke ville ha dette systemet så ville man ikke få lisens i fremtiden, forteller Ole Vatvedt jr.

 Hvis man ikke ville ha systemet så ville man ikke fått lisens i fremtiden
Foto: Dagfinn Heidenberg/ Ole Vatvedt jr. - styreleder i Sparta Sport AS

Men når Sparta tok i mot systemet og begynte å bruke det så var det åpenbart at det ikke var klart for bruk.
 - Vi måtte rette opp i feil og mangler i et regnskapssystem som ikke var klart for bruk da vi ble anbefalt å ta det i bruk, et system som vi ble påtvunget av vårt eget forbund, fortsetter Vatdvedt jr.
Henning Svendsen, styreleder i Sparta Elite er oppgitt over situasjonen, - vi har hatt direkte kostnader på godt over en halv million som følge av dette, sier han.

Dessuten bruker begge styrene regnskapet som styringsverktøy for klubben. På bakgrunn av regnskapsproblemene så har klubben hatt begrenset kostnadskontroll for store deler av 2018.
- Det er vanskelig når man ikke har hatt korrekte tall å styre etter noe som har medført at vi har måtte si nei til f.eks. nye spillere, kan Henning Svendsen fortelle.

Regnskapssaken har kostet klubben manglende kontroll på inntekter og utgifter hvor man ikke har visst hvordan situasjonen har vært 100%. Det har medført at man i tillegg til å bruke penger på regnskapsbyrå for å få oversikten, så har man også fra administrasjon brukt enormt med tid for å få oversikt, samtale med forbundet og andre involverte parter.

Daglig leder Daniel Björnberg ble opptatt store deler av sesongen kun med disse sakene. Og klubben er klar på at dette kan få etterspill.

- Sparta vurderer nå å gå til rettslig skritt mot Norges Ishockeyforbund for å få tilbake det meste av utgiftene klubben har pådratt seg i denne saken, fortsetter Svendsen.

Men hva har dere gjort for å rette opp i det? Eller kunne dere ha droppet systemet?
- Når vi sitter med fasit i hånd så er det noe vi absolutt tar selvkritikk for, at vi ikke hoppet av når vi så hvor mangelfullt det var. Hadde vi visst den gangen når vi startet med det at det skulle medføre så store utfordringer så hadde vi aldri gjort det. Men vi skal være såpass ærlige og ydmyke at vi tar selvkritikk for at ikke reagerte spontant med å droppe systemet når vi så hvor det gikk hen, forteller styremedlem Lars Roll Erichsen.

Tidstyver

Med både regnskapsrot med det nye pilotsystemet, bluss-saken og doping-saken så har ikke det kostet bare rene utgifts kroner, men det har kostet en masse merarbeid som har gått på bekostning av inntektsbringende arbeid og oppfølging av samarbeidspartnere.

Bluss-saken skapte mye trøbbel for klubben
Foto: Jon A. Johansen

Så man kan trygt si at dette har kostet klubben indirekte på inntektssiden.

Også etterdønningene av kampen mot Vålerenga hvor det ble tent bluss fra deres fans har medført mye ekstraarbeid ved oppfølging med kommunen og forbundet hvor man ikke bare måtte forklare hva som skjedde og hvorfor, men også tiltak i ettertid for å unngå en lignende situasjon igjen.  I tillegg til bøter fra forbundet så vil også de nye kravene være en utgiftsøkning i framtiden med enda mer vakthold og politi på disse kampene.

 

Saken med Marcus Brynhisveen slo ned som en bombe og utøveren ble suspendert, men har vært under kontrakt med Sparta hele sesongen. Det er innstilt på en fire års utestengelse, men det foreligger fortsatt ikke noen dom i saken.

Samtaler med forbundet, advokater og andre fra blant annet Antidoping Norge har medført enormt mange arbeidstimer. Klubben har måtte forholde seg til kontrakten da endelig dom i saken ennå ikke har falt.

- Alle tidstyvene denne sesongen har også gått utover utvikling av arrangementet vårt. Etter flere år med fokus på å få grønne tall, skulle vi endelig bruke tiden på å ta et steg til å forbedre opplevelsen for publikum. Noe har likevel blitt gjort, som oppgradering av mediekuben og nye LED-skjermer, men ikke på langt nær så mye som vi ville. Dette arbeidet skal vi virkelig ta fatt på før kommende sesong droppes i gang, avslutter Ole Vatvedt. jr.


Sparta har utført oppgradering av mediakuben med hjelp fra Sparebank1 Østfold-Akershus

 

Artikkelen er skrevet av Ole Nylende & Heine Aarum og er en del av en artikkelserie.