Christoffer Karlsen. Foto: Mads Thygesen

Under Hjelmen - Christoffer Karlsen

Sparta Warriors sin unge forward, Christoffer Karlsen forteller om fortid og framtid, Sparta og egne historier om livet på og utenfor isen. Den lokale hockeyspilleren har opplevd en del tross sin unge alder.

Allsidig barndom

” Jeg begynte å spille ishockey da jeg var rundt tre år gammel. Jeg begynte først på skøyteskole og senere hockeyskole” forteller han. Han fortsetter med at han holdt på med flere ulike idretter i barndommen. ”Jeg drev også med fotball, boksing og bryting opp gjennom barndommen”. De to sistnevnte idrettene kommer godt med om det blir noe gruff på isen legger han til. Selv om han har drevet med flere ulike idretter i barne- og ungdomsårene er han klar på at det var ishockey som var hoved idretten hans.” Selv om ishockey var det jeg likte best, har jeg lidd godt av at jeg var allsidig i barndommen”.  På spørsmålet om hvorfor han valgte ishockey svarer han” Det var den idretten jeg var best i. Jeg likte også det å være en del av et lag, og stemningen i garderoben før og etter trening. Den følelsen fikk jeg ikke selv om vi var et lag på bokse og bryte trening”.

Christoffers idol på isen i barndommen var Patrick Kane fra Chicago Blackhawks, men utenfor isen hadde han ingen idoler.

 Ungdomsår i Sverige og USA

I en alder av 15 begynte Christoffer på idretts gymnas i Jönköping i Sverige. Der begynte han å spille for laget HV71. ”Jeg valgte å dra til Sverige fordi de er bedre på utvikling enn i Norge. I Sverige ble skoledagen lagt opp etter hockey treningen, og det var trening både før og etter skolen”. Han forteller at i Sverige blir det lagt mer penger i hverdagen, slik at de unge hockeyspillerne får en optimal hverdag med gode trenere, og hard trening på og utenfor isen.

Som 18 åring fikk han tilbud fra USHL klubben Sioux Falls Stampede i Sør-Dakota. Der spilte han fire kamper før han flyttet til Nebraska og begynte å spille for Tri-City Storm.” Det var vanskelig å kombinere skole og hockey fordi jeg tok nettstudier fra Sverige. Jeg måtte stå opp klokka fem hver morgen for å gå på skolen. Dette orket jeg i seks uker før jeg sluttet på skolen, spilte ferdig hockeyen og reiste hjem igjen”.

 Han forteller at da han kom hjem igjen var Sparta det åpenbare valget av hockey klubb i Norge. Etter å ha spilt hockey i Sverige, USA og Norge sier han at det er store forskjeller på de tre landene. ”Forskjellen på ishockey i Norge og Sverige, er at i Sverige er de seriøse fra de er 16 år, mens i Norge er vi ikke ordentlig seriøse før vi er 20 år” konkluderer han. Videre forteller han at i USA er fokuset størst på å vinne, og det er mange gode hockeylag. ”Man kan ikke sammenligne nivået på samme aldersklasse i USA og Norge. De best lagene i USHL kunne slått lag som Grüner og Narvik”.

 "Jeg har en X-factor foran mål”

Utenlandsdrømmen og landslag

Som alle unge hockeyspillere har Christoffer også en drøm om å spille hockey i utlandet. «Et realistisk mål for meg vil være å spille hockey i SHL for en toppklubb der. Jeg likte også tiden min i HV71 og kunne godt tenkte meg å dra tilbake dit og spille for A-laget deres”. Unggutten fra Sarpsborg har vært innom aldersbestemte landslag, og mener det er et bra utstillingsvindu for unge spillere. Men han er tydelig på at det er A-landslaget som er hans neste store mål. ”A-landslaget er den beste arenaen for å vise seg frem, og for å få navnet sitt på blokka til større klubber”. Spartas nummer 85 har troen på at han vil nå A-landslaget innen neste år. ”Jeg trenger nok et år til for å spille meg ordentlig inn i laget”.

 Sparta og lokale unggutter

Spartas sesong har ikke vært den beste hittil, og mange jevne kamper har endt med tap. ”Dette skyldes at vi ikke er konsekvente nok. Vi varierer for mye fra kamp til kamp” forteller han, og utdyper med at, «Vi er et av GET-ligaens yngste lag, og unge spillere vil variere i prestasjonene fra kamp til kamp” Selv om det har ført til noen tap ser Christoffer lyst på det.” Vi er mange lokale unge gutter som får muligheten til å vise oss frem. Jeg mener dette skaper en tilhørighet til klubben for de i byen” forteller han stolt.

Det er en tøff hverdag for Christoffer Karlsen med to treninger om dagen hele uka i tillegg til jobb på dagtid.” Jeg jobber i familiebedriften, så jeg kan styre dagen min litt selv. Det går som regel i et fra klokka åtte om morgenen til klokka seks på ettermiddagen. Men jeg gleder meg alltid til å komme til Amfien” avslutter han med et smil.

Fakta:

Navn: Christoffer Karlsen

Alder: 21 år

Draktnummer: 85

Sivilstatus: Kjæreste

Posisjon: Forward/Løper

Favorittlag: Toronto Maple Leafs

Kvaliteter på isen: Toveis spiller med snute for mål.

Ritualer før kamp: Beina høyt i 15 minutter mens han ser på NHL.

Karrierens høydepunkt: Winterclassic på Fredrikstad Station foran 12.000 tilskuere.

Beste medspillere: Erik Brännström og Lias Andersson i NHL og Henrik Malmström

Guilty pleasure: En stor kebab, en stor pose med potetgull, sjokolade og brus etter kamp.

Fun fact: Meldte seg inn i skolekorps på barneskolen for å spille klarinett.

Favorittserier: Suits og Prison Break

 

Tekst og foto av Mads Thygesen, Skjeberg FHS